Quilombo de Palmares

Plantilla:Infotaula geografia políticaQuilombo de Palmares
Palmares (pt) Modifica el valor a Wikidata

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 9° 10′ 14″ S, 36° 05′ 02″ O / 9.1706°S,36.0839°O / -9.1706; -36.0839
EstatBrasil

Unitat FederativaAlagoas Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població20.000 (dècada del 1670) Modifica el valor a Wikidata
Religióreligions africanes tradicionals Modifica el valor a Wikidata
Dades històriques
Creació1605 Modifica el valor a Wikidata
Dissolució1710 Modifica el valor a Wikidata

El Quilombo de Palmares (Quilombo dos Palmares en portuguès) va ser un territori lliure d'esclavitud situat al Brasil colonial, integrat per diversos llogarets, que va existir entre 1580 i 1710, organitzat per esclaus negres fugitius i els seus descendents, encara que també va existir mestissatge amb indígenes i minories blanques.

Va estar situat en territoris de l'actual municipi d'União dos Palmares, al nord de l'estat d'Alagoas, va ser el major dels quilombos que van existir al Brasil, durant la colonització portuguesa. Inicialment va ser dirigit per l'esclau fugitiu Ganga Zumba, i després pel seu nebot, el qual va ser conegut com Zumbi dos Palmares.

Quilombo és una paraula portuguesa d'origen africà de la llengua quimbundu que va passar a designar al Brasil els emplaçaments on vivien els esclaus fugitius que havien escapat de les plantacions i mines controlades per esclavistes portuguesos.[1] Agrupats i sota l'organització d'un líder, podien enfrontar-se amb armes als milicians i mercenaris bandeirantes contractats pels propietaris de terres (anomenats capitães do mato, capitans de la selva) i fins i tot a tropes regulars de l'exèrcit.[2] En el cas de Palmares, el Quilombo estava compost per diversos llogarets, algunes separades per quilòmetres de distància. No es tractava, doncs, d'un gran localitat superpoblada, sinó de diversos assentaments pròxims.

  1. «¿Cuál es el origen de la palabra quilombo?» (en es-mxº). Centro Banamex, 22-08-2022. Arxivat de l'original el 2022-09-25. [Consulta: 25 setembre 2022].
  2. d'Escragnolle Taunay, Afonso. Historia das bandeiras paulistas (en portuguès). São Paulo: Melhoramentos.  Arxivat 2022-09-25 a Wayback Machine.

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search